Deze pagina kan enkel bekeken worden met Microsoft IE 4.0 of hoger, en Netscape 6.0 of hoger. Met Netscape 4.x en lager zijn de foto's niet toegankelijk.

Roterende stijgstromen op 04-11-1998

Deze pagina illustreert de fascinerende situatie op 4 november 1998, toen ik vanuit Gent (O-Vl) foto's en film kon maken van 2 buien met duidelijk roterende delen, en van heldere irisaties. Alle gebeurtenissen die hier geïllustreerd worden deden zich voor van ongeveer 15:15 tot 16:15u. Het was een heksenketel met de grote roterende stijgstroom ten noorden, de veel kleinere, roterende 'wolkenbuis' in het OZO, en de irisaties in het ZW, en zeker om dit allemaal vanuit 2 kleine zolderraampjes te documenteren. In het weer heb je altijd van die momenten waar je aan 6 armen en camera's nog niet genoeg hebt...

Deze buien werden al eerder behandeld in Halo nr.341, jaargang 29 (Mei 1999), maandblad van de Werkgroep Weerkunde, en de waarnemingen op de ww-lijst.
 
Mogelijk is het noordelijke exemplaar verantwoordelijk voor deze mail van Geert Naessens op de ww-lijst:
"... De neerslagsom over het etmaal bedroeg 4.3 mm, die viel onder vorm van buien. IN de nacht van 3 op 4 vielen er een aantal 'gewone' buien, maar het slotstuk kwam rond 15.30 uur met een grote hagelbui. De korrels hadden een grootte van wel 0.7-0.8 cm en lagen uren nadien nog bijeen op het gras en in daken. ...",
hoewel de bui vanuit Gent bekeken iets te dichtbij lijkt om boven de regio Brugge te hangen.

Technische gegevens vindt je verder op de pagina onder Skew-t en hodogram.


Legende

Deze windroos toont de richting waarin het beeldmateriaal genomen werd. In dit voorbeeld dus ZO.

Alle beeldmateriaal is net ten noorden van het centrum van Gent genomen.


1. De bui ten noorden van Gent

Deze bui is erg imposant met zijn krachtige roterende stijgstroom, muurwolk ('wallcloud') en aambeeld. De foto is door de afstand en het gebrek aan contrast en detail misschien niet erg overtuigend, maar het filmpje is het des te meer. De kwaliteit van de beelden op zich is niet erg goed (het betreft hier een reeks van 140 ingescande beelden van een timelapse 8mm film, dus geen video! De bronbeelden van 8 x 5 mm zijn op 1200 dpi gescand...) en er zitten schokken in door het verplaatsen van de camera (ik kon niet kiezen: zuidoosten of noorden filmen...), maar als je de film een aantal keer na elkaar speelt kan je erg duidelijk de zich traag voorbewegende muurwolk volgen, met quasi recht erboven het exploderende en snel afdrijvende aambeeld. Rechts op de foto kan je nog net de begrenzing van de neerslag zien.


Hieronder zijn 5 filmformaten voor één en dezelfde film beschikbaar, met een link naar de benodigde speler en codec. Rechtsklikken (PC) of ALT+ klik (Mac) » save target as... om te downloaden, links klikken om je speler op te starten en onmiddellijk te bekijken. Ik raad het DivX;) formaat aan omwille van de hoge beeldkwaliteit én kleine bestandsgrootte, maar je moet er wel eerst de codec* voor installeren: klik op de DivX;) link in onderstaande tabel, en je wordt naar de downloadpagina van de DivX;) site geleidt, waar je de instructies in 3 eenvoudige stappen ziet. Uiteraard, wie reeds winzip heeft hoeft die niet meer te downloaden om de codec te unzippen. Als deze technische rompslomp je teveel is, kan je beter de avi in de derde rij nemen. Een speler heb je uiteraard altijd nodig, maar ik neem aan de meesten die hebben. Als je geen enkel formaat kan bekijken, laat het dan weten.

* Condities


File

Quality

Size

Player

Req.Codec
updraft.avi****915 KBWindows
Media Player
(*)
DivX;)(*)
updraft.mov***1.022 KBApple
Quick Time
(*)
-
updraft-.avi**1.699 KBWindows
Media Player
(*)
-
updraft.rm*173 KBRealPlayer(*) -
updraft.mpg*933 KBWindows
Media Player
(*)
-

 

2. De roterende wolkenkolom in het OZO

Deze bui is van een lichter kaliber dan die in het noorden. Wat je op de foto's ziet zijn de chronologisch volgende beelden van de achterkant van de bui. Deze is over Gent zelf getrokken, waarbij eerst het uitwaaierende aambeeld overtrok met toenemende lichte regen, gevolgd door lichte hagel. Hoe dichter het einde van de bui in zicht kwam, hoe minder regen en hoe meer hagel er viel, waarvan de grootte maximaal 5mm was. De bui eindigde met hagel zonder regen. De foto's hierna zijn dus na de bui genomen, en tonen het steeds vernauwende wolkenkanaal. De laatste foto toont de bijna van de bui losgeraakte kolom, die direct erna volledig oploste. Kort erna verdween ook de bui erg snel! Wat opvalt is de richting van de rotatie: die lijkt in wijzerzin te draaien! Daarnaast heb ik ook sterk de indruk dat deze bui een veel zuidelijker koers volgde dan de grote noordelijker broer, maar ik kan dit onvoldoende documenteren.

Er zijn ook nog 2 links voorzien voor de irisatiefoto's.




Ontwikkeling Bui
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
 
Irisaties
Irisatie 1
Irisatie 2
 
Technische documentatie
Skew-T De Bilt
Hodogram De Bilt
Gegevens voor Ukkel niet in archief Wyoming

 

(*) Ik ben niet verantwoordelijk voor software van derden. Zelf kreeg ik geen problemen met de sotwarelinks op deze pagina (op Windows 2000 professional)
© Peter Vancoillie